Сугестопедията е нетрадиционен метод на преподаване, разработен през 60-те години на миналия век от българския учител и психиатър д-р Георги Лозанов. Както подсказва и името, сугестопедията разчита на силата на преживяването за придобиване на езикови знания.

Правилата на метода включват постоянната комуникация на съответния изучаван език, като не са допустими подигравки, груби корекции или забележки. Сугестопедията залага на принципите на любовта, свободата, знанието, частност на цялото, златна пропорция, естетика и изкуство.

Как работи?

Според теорията на доктора при фонова класическа музика, комфортна среда и изразителност на преподавателя, учениците ще се чувстват по-спокойни и ще бъдат по-възприемчиви към научаването на нова информация. Това помага за усвояването на езика по-лесно и по-ефективно.

Първоначално се изгражда и приятна среда за учене. Тя трябва да наподобява домашна обстановка с удобни меки мебели или пространства за сядане. На стените е добре да бъдат разположени цветни картини, думички, фрази, известни личности от съответната страна на изучавания език. По този начин дори визуално учениците ще могат несъзнателно да запомнят информацията и да я пресъздават без проблем.

Вместо да седят на маси и бюра, учениците се отпускат в удобни фотьойли или на пода, докато учителят им чете на целевия език. По време на четенията се възпроизвежда лека музика – обикновено класическа или звуци от природата. Целта на фоновия шум е да създаде спокойно настроение през целия урок, а също и да ускори процеса по запаметяване.

Учителят чете текста, сякаш е концерт, използва драматични гласове и жестове, за да привлече вниманието на учениците. Дори ако голяма част от речника не е познат, учащите ще бъдат привлечени към представянето и ще могат да усвояват новите думи, използвайки контекстуални знаци. По тази логика дори е прието преподавателят да се облича с атрактивни дрехи и да дава роли на своите ученици, за да могат да излязат от себе си и зоната си страх.

Сугестопедията създава положително и приятно изживяване. Чрез нея учениците са освободени от много от негативните асоциации с традиционното учене. Именно това е една от причините за наистина високи резултати.