И ние българите сме дали нещо на света. Всъщност не е само едно, а са много. Но за всички тяха няма да пиша днес в блога, а ще ви споделя за фитнес уред, който е тотален хит в момента в интензивните тренировки. Това не е мода само в нашата страна, защото обхваща професионалните спортни среди в множество държави.

Става въпрос за българската торба. Тя е изградена от кожена част под формата на сърп, която е пълна с пясък. Има подвижни дръжки и може да варира от тегло от 5 до 23 кг. Използва се за ендовремнни тренировки на горна и долна част на тялото, като спомагат за експлозивната сила и за издръжливостта.

Нововъведението е дело на българина Иван Иванов, който го разработва и използва изключително в олимпийската подготовка на САЩ. Предвид постигнатите резултати и мултифункционалността на уреда и на упражненията чрез него, се въвежда в професионалния спорт и във фитнес средите.

Аз самият направих няколко тренировки с българската торба и искам да ви споделя, че определено не е толкова лесно, колкото изглежда. Изисква се изключителна координация и сила. А те се изграждат с времето. Затова не тъжете ако не се получи съвсем от първия опит. Резултатът обаче е на лице – чувствам се много по-стабилен и уверен, дори имам мускулна треска на месата, на които не съм предполагал, че имам мускули.

Споделям ви и едно видео, което ще ви демонстрира по-добре какво представляват тренировките с българската торба. Ще експериментирате ли?

https://www.youtube.com/watch?v=ri2Lv0b9J04&ab_channel=SuplesTraining