Подобно на четенето на мисли, „би трябвало“ становищата също се срещат нерядко. Основният проблем, когато си казвате „би трябвало“, „длъжен съм“ или „непременно трябва“, е, че тези становища обикновено са базирани на погрешни очаквания за нещата, а не на реални факти.

Например, ако вярвате, че има само определени начини на действие, а не сте способни постоянно да се придържате към тях, сте обречени на чувство за вина и провал , защото не действате според своите неоправдано високи стандарти. Дори да е вярно, че ще бъде добре за вас да постъпите по различен начин, чувството за срам не помага на никого и всъщност има обратен ефект – то разпалва негативни емоционални и физически усещания (най-често депресия, тревожност и гняв), които могат буквално да ви парализират.

Сара често си повтаряла: „Това, което трябва да направя, е да спра да предъвквам миналото . Станалото, станало – не мога да го променя. Като го свръханализирам, това няма да промени начина, по който се чувствам сега. Трябва да се насоча към позитивните неща в живота, а не да се фокусирам върху всички погрешни очаквания и съжаления, че нещо не е трябвало да се случва. Това ме кара да се чувствам зле.“ А също и да подценява всички положителни неща в живота си, добрите си избори, и здравословните начини, по които действала в съгласие с истинското си аз.

По подобен начин, „би трябвало“ становищата и погрешните очаквания могат да бъдат неправилно насочени навън.

Например, когато имате неоснователни очаквания към други хора или към обществото да удовлетворяват ваши нужди, които можете да задоволите сами, вие изпитвате гняв, отчуждение или фрустрация по отношение на другите. Това може да се случи в съвсем тривиални ситуации, като например когато някой кара твърде бавно. Случвало ли ви се е?