Едно от най-хубавите събития в живота на човек е посрещнете на бебе. Но този факт е един от най-неприятните за работодателите. Причината не е, че не се радват за младото семейство. Просто има много утежнения.

Първото и основното е, че в лицето на майката се губи ценен кадър и следващите две години няма да има възможност да работи. Това означава да се наеме временно човек, обаче не е гаранция, че ще намериш точния за работата. А това определено може да спъне работния процес. Целият период по майчинство пък е изпълнен с плащане на осигуровки, водене на болнични, документи и куп други неща.

Но един от трудните моменти е докато бъдещата майка все още идва на работа. Въпреки че има много жени, които са адекватни, то не малко са и обратните случаи. Но тук не ме разбирайте напълно буквално, че май малко гадно прозвуча. Смисълът е, че в първите месеци може често да се случи да им прилошее и да се приберат, да са в отпуск или болничен. С напредване на бременността пък идва трудно подвижността, отоците, подуването и дискомфортът, които несъмнено не правят жената в най-добрата ѝ работна форма.

В момента и в моя офис има бременно момиче. Всички много ѝ се радваме, но виждаме, че ѝ тежи. Милата, представете си, на бюрото стои с домашни чехли, идва само с клинове и широки блузи и огладнява още преди обедната почива. На всички ни се иска тя да си почива, но и не желаем да се разделяме с толкова кадърен човек.

Истината е, че бебето в офиса е изпитание за целия колектив. Аз го приемам от тези хубавите, в които се учиш да ставаш по-добър и загрижен към другите. А при вас как е?