Барби е една от най-емблематичните кукли в света, символ на стил, иновация и културна промяна. Създадена през 1959 г. от Рут Хандлър, Барби е не само играчка, но и културен феномен. Ето някои интересни факти за Барби, които може би не знаете.

История и създаване
Вдъхновение: Барби е вдъхновена от германската кукла Лили, която Рут Хандлър вижда по време на пътуване в Европа. Лили първоначално е била предназначена за възрастни, но Рут вижда потенциал в създаването на кукла за деца.
Първата Барби: Първата Барби е представена на Американския международен панаир на играчките в Ню Йорк на 9 март 1959 г. Тя носи черно-бял бански костюм и високи токчета.
Барби като кариера
Професионални роли: През годините, Барби е имала над 200 различни професии, включително астронавт, президент на САЩ, хирург, и дори програмист. Това показва стремежа на компанията производител да вдъхновява момичетата да следват мечтите си без ограничения.
Астронавт преди Нийл Армстронг: Барби става астронавт през 1965 г., четири години преди Нийл Армстронг да стъпи на Луната.
Културно влияние и спорове
Културни промени: Барби отразява културните промени и социалните движения. През 1980 г., за първи път се появяват афроамериканска и латиноамериканска Барби.
През годините Барби е критикувана за нереалистичните си пропорции, които могат да повлияят на самовъзприятието на децата. В отговор на това, започват да се произвеждат кукли с различни форми, размери и цветове на кожата.
Любопитни факти
Име и семейство: Пълното име на Барби е Барбара Миллисънт Робъртс. Тя има “семейство”, включително приятелят ѝ Кен, който дебютира през 1961 г., и сестра ѝ Скипър.
Рекордни продажби: Барби е една от най-продаваните играчки в света. През първата година след дебюта ѝ, са продадени над 350 000 кукли Барби.

Барби е много повече от просто кукла; тя е символ на културната еволюция и вдъхновение за безброй деца по света. С повече от 60 години история, Барби продължава да бъде икона на стил и промяна, адаптирайки се към съвременните социални и културни реалности.