Винаги съм обичал септември. Не само заради свежата глътка въздух, която носи полъхът на есен, а заради спомените, които довява този период. Това беше времето, когато започвахме училище. Всички се прибираха от местата, които са посетили през лятната си ваканция и изпълнени с раздразнение, чу трябва отново да ходят на „тъпото даскало“. Но за мен (като изключим раздразнението, че трябва да правя нещо по задължение, което най-вероятно съм искал) времето носеше интересна доза вълнение. Да видя приятелите си от училище, които не съм виждал цяло лято, отново да се забавляваме заедно, да си споделим какво се преживяли през лятото и естествено отново да започнем да се гърчим под тежкия надзор на строгите преподаватели, които се опитват да напълнят главите ни с някакъв тип знания. Дали те все пак са ни влезли в употреба или не, това вече… е всеки знае за себе си, дали е така.

Времето в училище не случайно всички наричат един от най-хубавите периоди в живота на всеки човек. И въпреки, че докато сме били ученици постоянно сме искали да не ходим на това досадно място и да ни тъпчат с досадна информация, която най-вероятно никога няма да използваме, но това е прекрасно време, в което трябва да намерим себе си. Да разберем какво ни харесва, кои са интересите ни и, разбира се, да се насочим правилно, за да определим бъдещето си след време.

За много хора, приятелствата, които са създали по време на гимназията продължават много дълго след като завършат, а защо не и за цял живот.

Септември продължава да довява подобен тип спомени – за всички досадни моменти и за всички забавни такива, които са ни се случили през ученическите години. Наистина това беше един сравнително безгрижен период, който ще остане в съзнанието ми, надявам се цял живот и ще ме топли във времето, когато остарея напълно и съм се събрал с приятелите си от училище и ще се смеем на това какви сме били и какви сме станали.

Ето такъв вятър довява септември за мен и първият учебен ден. Една сладка меланхолия, която витае око всеки  септември във въздуха. Честит първи учебен ден на всички настоящи и бивши ученици и учители. На тези, които още се цупят срещу строгата институция на училището ще кажа само да се наслаждават на тези години и да взимат от знанието всичко, което ще ги накарат да намерят себе си.

Leave a Reply