До такава степен сме свикнали да използваме мобилните си телефони, че не ги оставяме даже и като шофираме. Този опасен навик се явява и най-честата причина за разсеяност при шофьорите и може да доведе до катастрофални (буквално) последици. По този повод в повечето страни по света има глоби за водачите, които говорят по мобилния зад волана, хранят се или правят нещо друго, което отвлича вниманието им.

Учени от университета в Айова, провеждат експеримент, чрез който установяват, че бърборенето по телефона зад волана може да понижи скоростта на реакциите ни поне два пъти. Стряскащото в случая е, че ние не го забелязваме, защото се случва изключително бързо. Макар че на пръв поглед изглежда нещо малко, постепенно ситуацията се влошава, защото се получава ефектът на снежната топка. Това значи, че всеки път, когато отвличаме вниманието си с нещо, в случая с мобилен телефон, времето, което ни е необходимо, за да превключим между действията и да се върнем в реалността нараства.

Различни изследвания дават различни отговори на това, защо е опасно едновременно да шофираме и да говорим по телефона. Едно от тях обяснява, че използването на телефон ограничава полезрението ни, като го прави сходно с перспективата за конус или тунел.

Друго изследване дава доказателства, че говоренето по телефона натоварва допълнително мозъка и това забавя реакциите. Експериментът е бил проведен както с млади, така и с по-възрастни хора, като ефектът бил сходен – забавяне на реакциите с над 100 милисекунди.

Е, струва ли си цената, като знаем, че на пътя всяка една секунда може да бъде съдбоносна?