За нас българите е особена гордост, че сме дали на света една уникална писменост, която обаче не всеки знае, че е произлязла от нашата малка държавичка. С всеки, с чужденец, с когото съм говорил на тази тема се учудва изключително много, че всъщност кирилицата произлиза от нашия народ, а не от руснаците, благодарение на които тя е толкова популярна.

Факт е обаче, че чужденците се чувстват изключително зле, когато им се налага да дойдат на наша територия и да им се налага да се ориентират по улиците или където и да било. Езикът ни е труден, а те не разпознават символите. Това наистина ги прави загубени в превода, тъй като и на много места липсват адекватни преводи на латиница на табелите, ако въобще има такива.

Ето защо големите потоци от чуждестранни туристи в страната ни предпочитат да пристигнат с организирани екскурзии, в които са осигурени български гидове, които превеждат на повечето туристи и ги съпровождат на по-голямата част от местата, които се включват в екскурзията.

Много пъти съм питал чужденци за нещото, което най-много ги е затруднявало в страната ни и отговорът винаги е бил един и същ – кирилицата. Но пък от друга страна всеки един от тях ми е обяснявал, че в такива ситуации са спирали някого на улицата и са ги заговаряли, и 90% от хората на драго сърце са им помагали на различно ниво на английски.

Пиша този материал точно на денят на Просветата, културата и българската писменост, защото това, че сме създали нещо уникално и сме успели да го съхраним през всички години на чуждо владичество, ни прави велика нация. Не благоприятното стечение на исторически обстоятелства, които са довели до излаза ни на три морета или някоя друга подобна глупост, която хората се опитват да изтъкнат като причина да се гордеем.

Езикът и писмеността ни, които са издържали на времето – те са най-яркият пример, че ние сме велика нация.

Leave a Reply